Solenergi nyheter 2017

Solcelle

Solenergi nyheter 2017

Visste du at…

I følge ny statistikk fra IRENA (International Renewable Energy Agency), økte den fornybare energikapasiteten med 161 GW globalt i 2016. 71 GW kom fra solenergi, 51 GW fra vindenergi, 30 GW fra hydro og 9 GW fra bioenergi.

I 2016 ble det installert over 11 MWp solceller i Norge. Det er 366 prosent mer enn i 2015, da det ble installert 2,45 MWp.

En ny rapport fra NVE viser at bruken av strøm vil øke sterkt som følge av en oppgang i industrien og reduksjon i bruk av fossile energivarer. Viktige bidrag til økning i strøm er pilotanlegget for aluminium på Karmøy, utvidelser av gassanlegget på Nyhamna og elektrifisering av oljefelt på Utsirahøyden. Også økt elektrifisering av transportsektoren og flere datasentre vil bidra til oppgang i strømforbruket.

På ett år falt kostnadene for solenergi i gjennomsnitt 17 prosent på verdensbasis (FN og Bloomberg New Energy Finance).

Prisen for batterier har siden 2010 falt med om lag 80 prosent. Flere og flere selskaper fra bilindustrien har kastet seg inn på batterimarkedet, og er dermed med på å presse prisene på lagringsteknologier ned. Det er forventet at global produksjonskapasitet vil dobles innen 2018.

Fortsatt lever en av syv i verden – det vil si ca. 1 milliard mennesker – uten tilgang på elektrisitet (IEA og Verdensbanken). Økt utbygging av ren, fornybar energi har ikke holdt tritt med befolkningsutviklingen. Med dette i bakhodet – hva kan vi lære fra denne lille skotske øya…  

En ny undersøkelse (European Perceptions of Climate Change) som omfatter innbyggere i Norge, Tyskland, Storbritannia og Frankrike, fant at 92 prosent av nordmenn er positiv til solenergi. Undersøkelsen fant også at folk i Norge har desidert størst tro på at teknologi og vitenskap før eller siden vil løse problemene med klimaendringer, og 88 prosent av oss støtter statlige subsidier til fornybare energikilder som sol og vind.

I en spørreundersøkelse som analyseinstituttet YouGov har gjort for NOVAP og Naturvernforbundet ble et utvalg personer blant annet spurt om hva slags energiløsninger de foretrakk. Solenergi og varmepumper ble av de spurte ansett som de mest økonomisk lønnsomme energiløsningene, og også de mest miljøvennlige alternativene.

I USA jobber nå mer enn 260 000 personer innen solenergi, og hver solenergijobb støtter to andre jobber ellers i den amerikanske økonomien. Hver dollar brukt på solenergi genererer $1.47 i forbruk ellers i økonomien. Det amerikanske solkraftmarkedet forventes å tredobles i løpet av de neste fem årene

I følge en ny rapport er elektriske kjøretøyer og solenergi «gamechangers» som store energiselskaper konsekvent undervurder, og disse teknologiene vil kunne ha en disruptiv  påvirkning på kull- og oljemarkedet innen kort tid (Imperial College London og Carbon Tracker Initiative).

Den herlige solvarmen…

Er vi heldige, får vi oppleve noen varmende solstråler denne påsken. Her er noen eksempler til inspirasjon når det gjelder utnyttelse av solens varme.

Trondheim kommune tildelte energispareprisen 2016 til Entra for Statens hus i Trondheim, men delte i tillegg ut hederlig omtale til to andre kandidater – en av disse var Eskild Dyrø Andresen og Line Sivertsen sammen med Free Energy Innovation AS for HYSS-anlegget på Stubban i Trondheim. Dette anlegget representerer en fremtidsrettet energiløsning med kombinasjonen av sol- og jordvarme i en vanlig enebolig. 

Det nye «Gullhotellet» Scandic Flesland Airport har energibesparende løsninger, blant annet et solfangeranlegg på 60 kvm som fanger nok energi til å varme opp hele hotellets dagsbehov for tappevann.

Danskene har bygget verdens største solfanger-anlegg på rekordtid. Får vi snart se flere solfangerparker også i Norge?

Det er kaldt i Alberta, Canada! Men her finner du et av verdens mest spennende solvarme-prosjekter. Les mer eller se video her

Til slutt…

I England jobbes det med å utvikle en ny smart drone som skal brukes til å undersøke solcelleparker for å identifisere problemer og defekter. 

Vil perovskitt-solceller, som kan sprayes på nærmest enhver overflate, revolusjonere solkraftindustrien? World Economic Forum valgte materialet som en av sine topp-10 kommende teknologier i 2016.

Virtuelle kraftverk kan bli den nye virkeligheten. I Australia eksperimenteres det nå med dette.

Lygnaområdet på Hadeland skal bli et klimapositivt hytteområde. Det skal tilrettelegges ca. 90 tomter med klimapositive plusshytter. Plusshyttene skal produsere mer fornybar energi gjennom driftsfasen enn hva som ble brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, bruk og senere riving av bygget.

Møt Nord-Østerdals første solcellebonde (video).